”De här fynden spär på platsens betydelse”, säger Roger Nyqvist, lektor i Umeå. Foto: SVT

Studenter hittade kista vid utgrävning

Uppdaterad
Publicerad

Arkeologstudenter vid Umeå universitet har under tre års tid grävt ut fornlämningar i Röbäck. Flera intressanta fynd har tidigare gjorts, väggar till ett bostadshus och en grav. Nu har ytterligare ett spektakulärt fynd gjorts, en mindre kista intill den större graven.

Det som började som en skadedokumentation av ett stenrös i skogen bakom Elofssonhallen i Röbäck, har nu visat sig vara ett större fornlämningsfynd än vad man kunnat ana. Fram ur stenröset träder nu både lämningar av bostadshus och gravar.

– De här fynden spär på platsens betydelse, det visar att vi har en lång kontinuitet av återkommande aktiviteter här, först huskroppen och sedan gravar i en serie därefter visar ju på att det varit viktigt att hålla sig kvar här under kanske fyra, femhundra år, säger Roger Nyqvist, lektor vid Institutionen för ide och samhällsstudier vid Umeå Universitet som varit med och undersökt platsen sedan starten 2013.

Hittade stort bostadshus

Det är arkeologstudenter från Umeå Universitet som under handledning i fyra års tid utökat grävningarna på platsen.

I de första undersökningarna trodde man sig ha funnit en stenvall, vilken sedermera visade sig vara väggarna på vad som troligtvis varit ett stort bostadshus.

Sedan 2013 har man fortsatt arbetet med att undersöka väggarna, och först nu är huskroppens ram helt och hållet synlig.

Större grav

Förra året fann man en större grav inuti huset, och nu har man gjort ett ytterligare fynd.

– Nu har vi har hittat ännu en begravning, en liten kista som troligtvis tillhört ett barn eller en tonåring, berättar Roger Nyqvist, som hoppas att det är möjligt att fortsätta utgrävningarna bakom Elofssonhallen.

– Det är en perfekt plats för en sådan här verksamhet. Vi har mycket visningar för skolklasser och får sprida kunskap och historia, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.