”Mycket folk i dag också” – hör om öppna förskolan för män. Foto: SVT

Tummen upp för pappors öppna förskola

Publicerad

I början på oktober var det start för öppna förskolan endast för pappor i Umeå. Församlingshemmet Öst på stan tar varje måndag emot pappalediga för sång lek och fika.

– Vi ser att det finns ett behov att träffas men hade inte helt väntat oss att det skulle komma så här många på en gång, säger fritidspedagogen Jonas Hedman som fick sätta upp en skylt med ”tyvärr, fullsatt” på måndagsmorgonen.

Öppen förskola för pappalediga är inte helt nytt, det fanns på 1990-talet och Jonas Hedman gick själv till en sådan då hans barn var små.

– Det är skillnad. Sitter man som ensam pappa i en grupp tar man kanske inte ton på samma vis, här tar de i och stämmer upp i barnsångerna, säger han.

Tanken med öppna förskolan för män är att öppna upp för samtal utöver att barn leker och träffas.

– Vi ser helt klart en coronaeffekt. Att folk inte fått träffas, mest varit hemma och inte haft någon öppen förskola alls gör att de som varit hemma i ett halvår gärna träffar andra, säger Jonas som understryker att man trots stora lokaler får anpassa antalet så att det inte blir för mycket trängsel under pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.