Foto: SVT

Jätteinvesteringarna längs Norrlandskusten: 300 miljarder på 20 år

Uppdaterad
Publicerad

Över 300 miljarder kronor ska investeras längs hela Norrlandskusten i olika industriprojekt under de kommande 20 åren. Det visar beräkningar som Västerbottens Handelskammare har gjort. Det här gör att Norrlandskusten är Sveriges största tillväxtzon utanför storstadsregionerna. Optimismen spirar nu bland kommunerna.

Förutom de största investeringarna som bland annat vindkraftparken i Markbygden, Piteå på 60 miljarder och Northvolt i Skellefteå på 30 miljarder så bygger Komatsu en helt ny fabrik i Umeå för cirka en miljard och SCA investerar 7,5 miljarder i världens största kraftlinermaskin som ska tillverka wellpappförpackningar i fabriken i Obbola. 

– Beslutet är väl grundat. Vi har sett att marknaden på förpackningssidan växer och vi vill vara med och ta del av den marknaden, säger Per Strand som är projektdirektör vid SCA i Obbola.

”Ser fantastiskt bra ut”

Det är de båda handelskamrarna i Norr- och Västerbotten som har genomfört beräkningarna kring alla investeringar. Det hamnar på cirka 300 miljarder kronor och då är ändå inte alla gruv- och turistprojekt i Västerbotten inräknade. 

– Det ser fantastiskt bra ut med mångmiljardinvesteringar de närmaste åren. Vi tror att den här regionen har en bra framtid och om man bortser från storstadsregionerna är det den här region som har snabbaste tillväxten i landet, säger Anders Hjalmarsson som är vd vid Västerbottens Handelskammare. 

I klippet ovanför kan du höra om vilka som gynnas av investeringarna.

Markbygden vindkraftpark – 60 miljarder kronor

LKAB, SUM – 50 miljarder kronor

Talga Resources – 40 miljarder kronor

Northvolt – 30 miljarder kronor

Skellefteå kommunkoncern infrastuktur – 25 miljarder kronor

Global Watch (Rymd ) – 20 miljarder kronor

Norrbotniabanan – 15 miljarder kronor

Stadsomvandling Kiruna – 15 miljarder kronor

Facebook Luleå – 10 miljarder kronor

SCA Obbola – 7,5 miljarder kronor

Källa: Västerbottens och Norrbottens handelskammare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.