Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns hur mycket mört som helst. Det kanske blir succé” – hör fiskaren Björn Lundgren. Foto: SVT

Surströmmingstillverkare i Umeå har planer på att ställa om: Ska börja göra ”surmört”

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit rekorddålig fångst av strömming längs kusten i år. Det har gjort att det är stor brist på surströmming.

Nu planerar Rovögerns fisk utanför Umeå att börja tillverka ”surmört” inför nästa års premiär.

– Surströmming håller på att vara ett minne blott som det ser ut. Så vi ska prova, säger Björn Lundgren, fiskare och delägare i Rovögerns fisk

På Rovögerns fisk tillverkade de ett normalår tidigare drygt 5 000 burkar surströmming per år. I år blev det bara 1 100 burkar på grund av strömmingsbristen.

– Allt är slut, säger Björn Lundgren, fiskare och delägare i Rovögerns fisk.

Ersätter med mört

Nu tittar tillverkaren på olika alternativ för att ställa om – ett av dem är att ersätta strömmingen med mört.

– Det finns hur mycket mört som helst.  Jag tror att surströmmingen kan bli svår att ersätta. Men man får börja se sig runt efter nya lösningar och det här kan vara ett alternativ, säger Björn Lundgren.

Ska få hjälp med receptet

Tillverkaren ska ta hjälp av musikern Stefan Sundström, som har ett recept på surmört.

– Han blev eld och lågor så han kommer förbi här om några veckor och gå igenom hur man gör. Det är mest på skoj men även en gnutta allvar med tanke på hur strömmingstillgången är just nu, säger Björn Lundgren.

Finns gott om mört

Redan nästa år kan det bli aktuellt med surmört i sortimentet.

– Det kan bli ett komplement till surströmmingen och fördelen med surmört är att det finns gott om mört.

Tror du att det går hem hos folket då?

– Det återstår att se men jag tror att surströmmingen kan bli svår att ersätta. Surströmmingen kommer alltid att vara nummer ett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.