Svårt att få lån i inlandet

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att få ett förmånligt lån till sitt företag för den som vill satsa i inlandet – trots att riksdagen satt av två miljoner

Anders Westlin tog tjänstledigt för att hitta pengarna till sin dröm, att hitta pengarna till att köpa gården Saxnäs i södra lapplandsfjällen. Men bankerna var mycket svårflirtade.

”Blev nedtryckt”

– Den verksamhet jag har bedrivit tidigare med guidning har ju börjat växa.  Man blev ganska snabbt nedtryckt i skorna. Jag besökte banker ända härifrån ut till kusten, och en bit ner över kusten också. Alla tror på det, men de är inte intresserade av att finansiera, säger Anders Westlin.

En timme i bil österut efter Sagavägen i Malgovik har Marie Svensson försökt sälja sin mataffär i två års tid. Intresserade ger upp när de förstår hur svårt det är att få lån med vettiga villkor.

– De ska ha en handpenning på 100 000- 200 000 kronor, och vem ghar det i bakfickan idag? Det är ju ingen, menar Marie Svensson.

Pengarna finns

Bankerna snålar, men pengar finns. Två miljarder från riksdagen, särskilt lån för företagare i inlandet. Men på Inlandsinnovation som förvaltar miljarderna, konstaterar man att två år efter beslutet är de fortfarande rätt okända.

Nu ska Inlandsinnovation i början av nästa år ut och visa upp sig i Västerbottens inland.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.