Göran Karmehag, marknadschef försäkringar på Länsförsäkringar Västerbotten Foto: SVT

Svårt att försäkra flyktingboenden

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt för asylboenden och HVB-hem för ensamkommande att teckna svenska försäkringar. Orsaken är den förhöjda risken för bränder. KFUM i Umeå tvingades på grund av det här vända sig utomlands för att få en försäkring.

KFUM i Umeå har 13 asylsökande ungdomar boende i sina lokaler. Detta har gjort att det har varit svårt att få en svensk försäkring för den fastighet där HVB-hemmet inryms. Enligt försäkringsbolagen skulle HVB-hemmet ha en hög risk för anlagd brand.

–Jag tycker ju att det är väldigt provocerande. Våra ungdomar är som vilka andra ungdomar som helst. Visst de har ett bagage men det här är ju inga problemungdomar, säger Åsa Säfsten Boman som är föreningsdirektör för KFUM i Umeå.

Anlagda bränder orsaken

Orsaken till att de svenska försäkringsbolagen nu dragit åt sig öronen är de många anlagda bränderna på asylboenden runt om i landet de senaste åren. KFUMs tidigare försäkringsbolag hänvisar till att de har tagit ett styrelsebeslut att inte längre försäkra företagsfastigheter annat än med två stora fastighetsbolag.

Kräver en självrisk på en miljon

Från andra svenska försäkringsbolag har KFUMs försäkringsmäklare fått besked om att de antingen kräver att du accepterar en självrisk på en miljon kronor, att det ska finnas sprinklersystem eller att du redan är en befintlig kund, för att de ska kunna teckna en försäkring för byggnaden där HVB-hemmet ligger.

– Vi har i första hand försökt sköta om våra befintliga kunder, säger Göran Karmehag, marknadschef försäkringar på Länsförsäkringar Västerbotten.

Vanligare att någon tänder på

Göran Karmehag berättar att nya kunder som försökt skaffa en försäkring för ett asylboende hos Länsförsäkringar Västerbotten fått ett nej om företaget inte valt att ha sin huvudverksamhet hos försäkringsbolaget. Och orsaken är den förhöjda risken.

– Det är handlar om anlagd brand. Det är helt enkelt vanligare att någon tänder på där än på andra platser, säger Karmehag.

Får vända sig utomlands

SVT Nyheter Västerbotten har varit i kontakt med branchorganisationen Almega Asylboendeföretagen och där man känner man igen svårigheten att teckna svenska försäkringar för asylboenden och HVB-hem för ensamkommande. För organisationens medlemmar har lösningen varit att gemensamt anlita en försäkringsmäklare som fick vända sig utomlands för att teckna försäkringar för medlemmarna.

Mycket dyrare försäkring

KFUM har nu tecknat försäkring med ett Tyskt bolag. En lösning som betydligt dyrare och med en självrisk som är 10 gånger så högre än tidigare.

– Det är klart att det är ekonomiskt knepigt. Och det är ju inte det som vi vill lägga våra pengar på. Vi vill lägga pengar på verksamhet för unga människor och inte på utländska försäkringsbolag, säger Åsa Säfsten Boman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer