Foto: SVT

Svårt att fylla platserna till polisutbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Trots den stora polisbristen är intresset för polisutbildningen ganska låg, då många platser står tomma.

För de elever som fortfarande går kvar på polisutbildningen är det examination på delar av vårkursen idag. Men de senaste åren har polishögskolorna i landet haft stora avhopp.

I våras sökte 9 000 personer till de 800 platserna på polisutbildningarna i landet. Bara 624 elever antogs, sen hoppade många av.

– Det är ett stort problem, och ett särskilt stort problem för Umeå universtiet som idag har ungefär hälften av studentplatserna tomma, säger Lars-Erik Lauritz, rektor på polisutbildningen Umeå.

Glest i de nya lokalerna

Till våren ska 1000 nya poliser antas i hela landet och efter två år är ska de ut och jobba för en grundlön på 25 500 kronor i månaden. Utbildningen i Umeå fick ett nytt hus hålla till i för en månad sedan. De har fått nya rum för träning och undervisning, men polisstudenterna fattas.

– Vi får se hur många vi får till hösten, säger Lars-Erik Lauritz

Tror du ni kommer fylla platserna då?

– Jag tror inte vi fyller alla platser man jag hoppas att vi fyller platserna i större utsträckning än vi gjort de senaste terminerna, säger Lars-Erik Lauritz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Brott och straff

Mer i ämnet