Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Svårt för rullstolsburna att bada på Umeås stränder Foto: Josefina Kangasharju/SVT

Svårt för rullstolsburna att bada på Umeås stränder

Publicerad

Björn Alrutz Boman har i sommar sökt en badstrand i Umeå att kunna svalka sig på. Men än så länge han har inte hittat ett enda badställe i kommunen där han som rullstolsburen kan ta sig ned i vattnet på ett smidigt sätt.
– Så ska det inte vara 2019, jag tycker inte det, säger han.

Under sommarens varma dagar är ett svalkande dopp på stranden ett självklart inslag för många av oss, så också för Umeåbon Björn Alrutz Boman.

Han har bland annat via en tipsgrupp på Facebook eftersökt ställen där man kan bada på som rullstolsburen. Men på de platser han hittills besökt har det inte varit enkelt att bada.

– Det blir att ta sig ut på sanden, rulla rullstolen i sanden, sen ska man ta sig ned i vattnet från rullstolen. Då måste man ut med rullstolen i vattnet och det klarar den inte av, säger Björn Alrutz Boman.

Flesta badplatserna märkta som tillgängliga

De allra flesta av de offentliga badplatserna i Umeå är märkta som tillgängliga för rullstolsburna personer, men på majoriteten av platserna är toalettmöjlighet och parkeringsplats det som erbjuds. Att faktiskt kunna bada, är alltså inget som är givet.

– Så ska det ju inte vara. Vi får ta tag i det, säger Ari Leinonen (S), ordförande i fritidsnämnden i Umeå.

Finns lösningar

Björn Alrutz Boman menar att det finns lösningar på problemet.

– Ramper ut i vattnet från stranden, eller trapp i stället för stege. Det finns strandrullstolar som funkar att köra på sanden, och vissa av dem går även ut i vattnet.

– De är ganska dyra för privatpersoner att köpa in, de kostar nästan 40 000 kronor. Men kommunen skulle kunna köpa in och ha på fritidsbanken, eller ute på Bettnessand, för där är det ju alltid bemannat, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer