Foto: SVT

Svårt med träning för ambulanspersonal

Uppdaterad
Publicerad

För att må bra både i jobbet och på ledig tid är friskvård en viktig pusselbit för anställda, oavsett jobb. En yrkesgrupp som är först på olycksplatser och ska vara redo att rädda liv från början till slut på sitt arbetspass är ambulanssjukvårdare. Men där är friskvård inte topprioriterat.

Inom vården, och kanske speciellt för ambulanspersonal som ständigt ska vara på jour, hinner ambulanspersonalen ibland knappt äta under sina skift. Om larmet går ska ambulanspersonalen vara redo att åka ut inom 60 sekunder, och då gäller det att släppa allt man håller på med – oavsett om du sitter i gymmet och tränar, eller om du har lunch.

– Vissa problem är exempel luncher. Det har vi ju inte, utan man äter när man har tid. Ibland börjar man klockan sju och slutar klockan tre, och då hinner man lunch först när man går hem, säger Per Lindgren, ambulanssjuksköterska.

Träning på jobbet

Personalen ska kunna lämna allt

Träning under arbetstid är med andra ord inte alltid prioriterat. Tidigare hade ambulanspersonal subventionerad friskvård, men det har landstinget dragit in. På ambulansstationen finns ett litet gym, men som inte används allt för ofta eftersom personalen ska vara ajour ständigt under sina skift.

– En del försöker använda det, men problemet är att man är ”på bil”, och går larmet då och då måste man lämna allt och åka ut på jobb, säger Per och fortsätter:

– Träning sker på fri basis, så det är ett problem, säger Per Lindgren.

”Väldigt svårt att lösa”

Avdelningschef på Ambulansen i Umeå, Ronny Friberg, hade helst sett att det gick att införa träning under arbetstid, men menar att det inte är en enkel nöt att knäcka.

– Det vore så klart önskvärt att kunna ha en avsatt fystimme innan arbetet påbörjas, eller att arbetspasset avslutas med det så det skulle ingå inom ordinarie tjänst, men det är naturligtvis en kostnadsfråga, säger Ronny Friberg, avdelningschef på Ambulansen i Umeå.

– Vi har tittat på sådant här rent schematekniskt under många år egentligen, men det är väldigt svårt att lösa i en sådan här verksamhet säger Friberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Träning på jobbet

Mer i ämnet