Foto: SVT

Svartlut ger drivmedel – anläggning testas i Obbola

Uppdaterad
Publicerad

Svartlut är en trögflytande oljeliknande massa som är avfall från skogsindustrin. Nu testar SCA en svartlutsfabrik vid pappersbruket i Obbola. Slår försöket väl ut kan en drivmedelsfabrik komma att byggas.

– Tekniken fungerar bra. Det vi testar just nu är hur robust den är. Vi skall köra Obbola-anläggningen under 100 dagar och se vad vi får för resultat över tid, säger Björn Lyngfeldt som är kommunikationschef vid SCA.

Volvo har testat lastbilar drivna med svartlut, men då har drivmedlet varit biogas. Svartlut har kallats skogens svarta guld. Det har forskats flitigt om svartluten under senare år och studier pågår bland annat på Luleå Tekniska Universitet.

Kan bli stor anläggning i Timrå

Försöken i Obbola är helt avgörande om SCA nu skall gå vidare och bygga en drivmedelsfabrik för biodiesel och biobensin.

– Vi utreder om att bygga en sådan fabrik. Men då blir det vid Östrandsfabriken i Timrå. Den anläggningen skulle då kunna producera cirka fyra procent av hela Sveriges drivmedelsbehov, eller allt drivmedel som inrikesflyget behöver idag, säger Björn Lyngstedt vid SCA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer