Hör campingvärden Åsa om ”svemester”-trenden. Foto: SVT

”Svemester” ger utslag på turistnäringen i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare att ”svemestera”, alltså att semestra hemma i Sverige istället för utomlands. Och för turistnäringen i länet har trenden varit påtaglig.

Sikeå Havscamping är ett av semestermålen som dragit nytta av fenomenet. I juni månad syntes en ökning med sex procent jämfört med samma period förra året – och i juli månad ser det ut att bli en ökning med minst en 15 procent.

– Jag var nere på campingen igår och då hade vi ungefär 50 procents beläggning. Det är himla bra för att vara mitt i veckan i augusti. Vi har absolut haft ett bättre år än vad vi förväntade oss, säger Gunilla Björn, engagerad i Sikeå Havscamping.

Men det är inte bara campande som lockat svenskar till Västerbotten. Även fjällturismen har sett en positiv effekt jämfört med i fjol.

– Det låter som att fjället haft betydligt mycket fler besökare än i fjol. Det har varit fullt väldigt många kvällar, säger Mojo Andersson, föreståndare för Hemavan fjällstation.

”Kan vara så att folk har mer pengar”

Och även på orter där antalet gäster inte ökat dramatiskt har svemesterturisterna bidragit på andra sett.

– Vi har sett en liten ökning boendemässigt, men framför allt omsättningsmässigt. Folk har spenderat mer pengar i år, säger Fahd Al-Saed, ägare på Angsjöns camping i Bjurholms kommun.

Vad beror det på?

– Det vet jag inte riktigt, det kan vara så att folk har mer pengar helt enkelt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Västerbotten
Mer Nyheter