Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Svenska Livräddningssällskapets säkerhetsansvarige Mikael Olausson om vad vårdnadshavare behöver känna till innan de låter barnen bada ensamma. Foto: SVT

Svenska Livräddningssällskapet: Inför 12-årsgräns för ensambad

Publicerad

Det är stora skillnader på badhus i landet kring när barn får bada ensamma. Svenska Livräddningssällskapet, SLS, tycker att tolv år är lagom – och att man för enkelhetens skull borde sätta det som standard i hela landet.

– Det finns ingen tydlig lagstiftning och det kan vi tycka är ett problem. Det lämnar väldigt mycket till godtycke, säger Mikael Olausson, säkerhetsansvarig SLS.

Svenska Livräddningssällskapet rekommenderar tolv år som åldersgräns samt att barnet ska vara simkunnigt.

– Definitionen av ”simkunnig” är egentligen väldigt enkel. Du ska kunna falla i på djupt vatten, komma upp till ytan och sen simma 200 meter varav 50 meter på rygg. När barnen kan det så kan man låta dem bada själv med gott samvete, säger Mikael Olausson, säkerhetsansvarig SLS.

Förvirring kring ansvaret

SLS upplever att badhus och föräldrar har olika förväntningar på varandra – där båda sidor förväntar sig att den andra parten har ansvar för barnet.

– Vi upplever att det har blivit ett glapp mellan besökare och badhusen. Anläggningen förväntar sig till viss del att barnen ska ha vattenvana när de kommer för att bada, medan föräldrarna kan förvänta sig att badhuset har fullt ansvar.

”Det är ett problem”

Han menar att en badanläggning skiljer sig åt jämfört med andra lekplatser.

– En badanläggning är inte som en idrottshall eller en lekplats eller lekland där man släpper in ungarna och ungarna klarar sig själva. Det är målsman som har ansvar för sina barn, även om det också finns ett ansvar hos badmästarna att erbjuda en säker anläggning med tydliga säkerhetsregler, då till exempel en åldersgräns, säger Mikael Olausson.

SLS önskar att en tolvårsgräns infördes som standard över hela landet.

– Det finns ingen tydlig lagstiftning och det kan vi tycka är ett problem. Det lämnar väldigt mycket till godtycke, säger Mikael Olausson.

I klippet: Hör vad vårdnadshavare bör tänka på innan de låter sina barn bada ensamma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.