Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s vd Hanna Stjärne. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

SVT öppnar ny lokalredaktion i Dorotea

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s storsatsning på lokal journalistik fortsätter, under nästa år öppnas fyra nya redaktioner, varav en i Dorotea.

– SVT är hela Sveriges television och de nya redaktionerna ska bevaka det svenska samhället ur många olika perspektiv. Att granska och fånga frågor som är riktigt viktiga för tittarna och lyfta fram lokala frågor som kan vara intressanta för alla i Sverige är viktigt, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

SVT förstärker bevakningen av hela Sverige ytterligare i en satsning på lokal journalistik. Förutom redaktionen i Dorotea öppnar också redaktioner i Märsta/Sigtuna, Västervik och  Åmål. Målet är minst 50 orter år 2023 och på mindre än tio år har antalet redaktioner nära fördubblats.

– Det känns fantastiskt roligt att SVT vill satsa på Västerbottens inland. Det här området är ganska obevakat och Dorotea är en strategisk knytpunkt i södra länet där viktiga vägar möts, säger Karin Wiechel, redaktionschef på SVT Nyheter Västerbotten.

Anledningen till att valet föll på just Dorotea är bland annat att det är en av Sveriges minsta kommuner och att man har den högsta kommunalskatten.

SVT ska bevaka hela landet

Det finns demografiska utmaningar i en åldrande befolkning i området som ligger i skärningspunkten mellan Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Redaktionen i Dorotea delas mellan SVT-redaktionerna i de tre länen.

Foto: Google Earth & SVT Design

Ett bärande uppdrag för SVT är att finnas och bevaka hela landet. Var du än bor i Sverige ska din verklighet återkommande synas i SVT. Dessutom publicerar SVT i allt större omfattning nyheter från de lokala redaktionerna i riksprogrammen i tv och på svt.se. Upp till 40 procent av materialet på svt.se är producerat av lokalredaktionerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.