Gula fält visar områden som är högtrycksbetonade, blågröna områden är lågtrycksbetonade. Röda och blå pilar visar i vilken riktning varm mild (varm) respektive kall luft rör sig. Runt dessa områden slingrar sig en jetström.

SVT:s meteorolog: Därför blåser det så mycket

Publicerad

På söndagen drog stormen Mats fram. På måndagkvällen väntas återigen mycket hårda vindar i Västerbottens- och Jämtlandsfjällen. Anledningen till att det blåser så mycket är en jetström som befinner sig över norra delen av landet.
– Det är ovanligt att den ligger så långt norrut vid den här tiden på året. Det har med det varma vädret att göra, säger Nitzan Cohen, meteorolog på SVT.

I början på januari drog stormen Jan fram över norra sverige. Vindar på 49 meter per sekund uppmättes i Stekenjokk. Under söndagen var det dags för ännu en storm, denna gång stormen Mats.

Precis när stormen dragit förbi varnar återigen för mycket hårda vindar i Västerbottensfjällen. Prognosen visar vindar på upp till 22 meter i sekunden i kombination med snö och regn.

”Kraftig jetström”

Och det finns en orsak till att det blåser så mycket i norra Sverige.

– Det har just att göra med en kraftig jetström till och från i samma område. Det är en kraftig vind på hög höjd som uppstår när det bli temperaturskillnader i atmosfären. Det kommer som i omgångar lite beroende på hur tryckskillnaden ökar och minskar, säger Nitzan Cohen.

Det är inte ovanligt med jetströmmar. Men det är ovanligt att den ligger så långt norrut vid den här tiden av året.

– Det har i högsta grad med det varma och torra vädret att göra. I det här väderläget är det inte helt konstigt att det förekommer hårda vindar i omgångar, säger Nitzan Cohen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer