Person står utanför SVT:s byggnad, mikrofon synlig på rockslaget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera medarbetare vid SVT i Umeå upplever hälsorelaterade besvär som bedöms vara kopplade till byggnaden. Verksamheten flyttas nu till en ny byggnad, belägen några hundra meter bort. Foto: Ida Sandberg/SVT

SVT Umeå flyttar till nya lokaler – några hundra meter bort

Uppdaterad
Publicerad

Det är problem med inomhusmiljön i SVT:s fastighet på Ersboda i Umeå. Nu är det klart att hela verksamheten ska flytta till tillfälliga lokaler, bara några hundra meter bort.

– Eftersom vi har medarbetare som känner av inomhusmiljön så väljer vi att flytta, säger platschef Lisa Ådén Westman.

Provtagningar i fastigheten har visat på avvikelser i väggar och golv samt omfattande byggnadstekniska brister. Bland annat har man hittat mikrobiell påväxt i väggar och emissionsskador på golven.

Flera medarbetare har upplevt besvär. Dock bedöms det inte hälsovådligt att vistas i våra lokaler. Provsvaren visar på avvikelser men resultaten ligger under Arbetsmiljöverkets gränsvärden.

Lokalen behöver anpassas

Sedan januari har SVT arbetat med att hitta nya lokaler. Det är nu klart att SVT Umeå kommer att hyra tillfälliga lokaler på Formvägen 5, några hundra meter från det nuvarande tv-huset.

– Det är den lokal som bäst uppfyller de behov verksamheten har på kort sikt. Viss anpassning av fastigheten behöver göras innan verksamheten kan flytta in, säger Lisa Ådén Westman, platschef på SVT Umeå.

Planer på att flytta ihop med SR

Planen är att flytten ska påbörjas i början av juni. SVT arbetar fortfarande med att hitta en permanent lokal i Umeå.

– Där tittar vi på en gemensam lösning med SR (Sveriges radio), som också letar efter en ny lokal, säger Lisa Ådén Westman.

SVT-huset på Ersboda ägs av Sveriges Radio Förvaltning. Det är inte klart vad som kommer att hända med fastigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.