Systemproblemet kan påverka tiden för utskrivning av patienter. Foto: SVT

System för att skriva ut patienter låg nere – flera regioner drabbades

Uppdaterad
Publicerad

Tjänsten Prator, som flera regioner använder för att dela information vid utskrivning av patienter, slutade fungera under helgen. Region Västerbotten är en av regionerna som drabbades.

– Det blir merjobb och mer krångligt för personalen nu när man ska dela information kring utskrivningar, sa Ragnberth Helleday, objektägare för vårdsystem vid Region Västerbotten, under måndagen.

På tisdagen var tjänsten i funktion igen.

Region Västerbotten och flera andra regioner använder systemet Prator från Tietoevry för att skicka information om patienter till exempelvis kommunen när de ska ta över vården efter utskrivning. I söndags gick tjänsten ned. Problemen har felsökts sedan dess.

– Det är åtminstone fyra regioner som har det här systemet och de ska också ha problem, sa Ragnberth Helleday, objektägare för vårdsystem vid Region Västerbotten, under måndagen.

”Arbetar för att hitta lösning”

I Västerbotten fick personal sköta hanteringen vid utskrivningar manuellt genom att ringa exempelvis kommunerna. Detta tar längre tid och kunde påverka tiden för utskrivning av patienter.

– Vi arbetar med att försöka hitta en lösning så att våra medarbetare inom regionen och kommuner ska kunna ta del av den information som behövs på ett enkelt sätt, sa Ragnberth Helleday, objektägare för vårdsystem vid Region Västerbotten.

Även Region Sörmland drabbades och fick svårigheter att skriva ut patienter.

– Det är alltid jättetråkigt när system krånglar men vi har reservrutiner för sådana situationer, sa Marie E Karlsson, kommunikationsdirektör på Region Sörmland.

Löstes efter lång felsökning

Under tisdagsförmiddagen meddelade Region Västerbotten att tjänsten fungerar som vanligt igen. Detta efter att Tietoevry genomfört en lång felsökning.

I början av året utsattes Tietoevry för en it-attack, även då låg systemet Prator nere.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.