Foto: privat

Tåg körde in i renhjord – trots larm från renskötare

Uppdaterad
Publicerad

Renskötare slog larm om att en person kunde befinna sig vid rälsen för att driva bort renar. Strax därefter körde ett godståg förbi, tutade och dundrade sedan rakt in i ett tiotal renar.

– Vad hade hänt om jag stått kvar där med renarna, säger renskötaren Jon-Krista Jonsson.

Det var i lördags som renskötare larmade Trafikverkets ledningscentral i Boden om att flera renar gått upp på rälsen nära Hällnäs i Vindelns kommun. En hel vinterhjord går på bete i området.

Under samtalet nämndes att en av renskötarna också kunde befinna sig intill, eller på spåret för att försöka driva bort renar. Drygt tio minuter senare blåste tåget förbi platsen. Jon-Krista som filmade menar att det gick fort. Se själv i klippet.

– De hade sagt till min kollega att de skulle sänka farten. Jag är djupt tveksam till att han hade kunnat stanna i den farten om jag stått på spåret. Men de gjorde rätt som signalerade, säger han.

Trafikverket: ”Vi fick höra att det var djur på spåret”

Trafikverket beklagar det inträffade, men menar att de inte fick höra att en person befann sig vid spåret. I så fall hade tåget stoppats.

– Vi fick höra att det var djur på spåret och agerade efter det, säger underhållschef Staffan Ökvist i region Nord.

Han menar att det också tar tid att bromsa ett tungt lastat godståg.

Renar släpades efter tåget

Någon kilometer närmare Hällnäs körde tåget på ett tiotal renar. Fem dog direkt, flera blev liggandes vid sidan av rälsen och några släpades med.

Renskötaren, som befann sig i området, är kritisk till att det dröjde innan han fick larmet.

– Jag hörde inte påkörningen, så jag körde hem. Över två timmar senare fick jag veta vad som hänt, säger Jon-Krista Jonsson, som önskat att han fått beskedet direkt.

– Då hade ingen ren behövt ligga levande i timmar med avkapade ben.

”Vill inte ha obehöriga på spåret”

Personal skickades efter påkörningen ut från Hällnäs station för att ta hand om djuren, men flera skadade hade sprungit till skogs. Dagen efter summerar Jon-Krista Jonsson att 13 renar dog totalt.

– Att man inte ringer ut renägaren har att göra med att vi inte vill ha obehöriga i spårområdet, säger Staffan Ökvist på Trafikverket.

Han betonar att ingen får befinna sig i farlig närhet till spårområdet och genomföra renflyttningar.

– Vi får ju inte vara på spåret, men renarna passerar där. Det känns inte rätt att behöva lämna renar där de kan dö, men inte heller rätt att korsa ett farligt spår för att rädda livet på sina renar, säger Jon-Krista Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.