Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finns det andra byggnader som kan rasa? – se Karin Isaksson svar efter takraset på brandstationen. Foto: Stefan Brännström/SVT

Taket rasade – trots Umeå kommuns kontroller: ”Inte synts något”

Publicerad

Umeå kommun äger fastigheten som brandstationen i Umeå håller till i. Där rasade taket – trots att kommunen gör kontroller av byggnaderna.

– Taket är högt upp, det är inte enkelt att se, säger Karin Isaksson, chef för Fastighet Bygg- och fastighetsteknik hos Umeå kommun.

I onsdags rasade plötsligt taket in på brandstationen i Umeå. Brandmännen hann uppfatta vad som var på g och körde ut alla brandbilar innan raset skedde.

Nu ska Umeå kommun utreda vad som hänt och vad som orsakat raset. Det har spekulerats flitigt om snömassorna – men det ska inte vara orsaken.

Takraset på Umeå brandstation

– Det var snö på taket, men under de gränsvärden som finns. Uppenbarligen är det något i konstruktionen som gett vika, säger Karin Isaksson.

Hur kunde man inte upptäckta det i tid?

– Taket är högt upp, det är inte enkelt att se. Det har varit något inne i konstruktionen, det har inte synts för ögat.

”Fångade inte den här risken”

Umeå kommun genomför kontroller av fastigheter regelbundet enligt Isacsson.

– Det är något vi hela tiden arbetar med. Men där fångade vi inte den här risken, säger hon.

Har ni skottat taket på brandstationen i år?

– Nej, man har inte skottat i år, de snölaster som kommit har inte bedömts så tunga. Det har vi kontrollmätt nu också, och det beror inte på snömängden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Takraset på Umeå brandstation

Mer i ämnet