Genrebild. – Det här är mycket allvarligt, en av de mer allvarliga sakerna som kan inträffa inom tandvården, säger cheftandläkare Ulf Söderström. Foto: TT/Bertil Ericson

Tandläkarstudent drog ut tand – patient hamnade i respirator

Uppdaterad
Publicerad

En person som fick en tand utdragen på Tandläkarhögskolan i Umeå drabbades av en allvarlig infektion.

Efter händelsen har personen fått nervskador i ansiktet och käken – och riskerar bestående men.

– Det är mycket allvarligt, säger Ulf Söderström, cheftandläkare.

Det var förra året som en student på Tandläkarhögskolan i Umeå drog ut en tand på en patient som sedan drabbades av en allvarlig infektion. Händelsen har lex Maria-anmälts och enligt anmälan gjordes ingreppet med en teknik som är förknippad med vissa risker som spridning av bakterier.

– I det här fallet har det tagits ett avsteg från rutinerna och det kan vara orsaken, men det är inte riktigt klarlagt. Nu går vi igenom vilken metodik man ska använda i samband med den här typen av operation, säger Ulf Söderström, cheftandläkare.

”Något av det allvarligaste som kan inträffa”

Några av patientens symptom innefattade bland annat feber och svårigheter att svälja. Trots behandling med penicillin förvärrades patientens tillstånd. Hen tvingades söka akutsjukvård och fick läggas i respirator på intensivvården.

– Det här är mycket allvarligt, en av de mer allvarliga sakerna som kan inträffa inom tandvården, säger Ulf Söderström.

Patienten var tvungen att opereras tre gånger innan läget stabiliserades. Personen har efter händelsen fått nerv- och vävnadsskador i ansiktet och käken. Enligt anmälan finns det risk för bestående men.

”Det kan hända vem som helst”

Trots att det var en student som skötte ingreppet vill Ulf Söderström betona att händelsen inte uppstått på grund av erfarenhetsbrist.

– Det kan hända vem som helst med lite otur och det behöver inte nödvändigtvis bero på att man inte följt riktlinjerna utan det kan hända ändå. Men vi måste bli bättre på att se tidiga signaler när det håller på att sprida sig infektioner, säger Ulf Söderström.

Det här är ett av minst fyra liknande fall på lika många år. Trots att man återigen ska gå igenom rutinerna tror Söderström att det kan vara svårt att helt utesluta i framtiden.

– Orsaken till infektionsspridningarna har varit olika varje gång men det finns absolut behov av att förtydliga hur man ska jobba i samband med den här sortens operation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.