Foto: SVT

Inför utlandsresan: ”Vaccinera mera”

Uppdaterad
Publicerad

Att vaccinera sig, undvika bufféer som stått framme länge och dricka vatten på burk. Det är några av råden att tänka igenom innan utlandssemestern bär av.

Inför utlandssemestern föreslår smittskyddsläkare Stephan Stenmark att man bör vaccinera sig mot hepatit A. Det gäller i stort sett alla åldersgrupper.

– Extra viktigt är det om du ska resa till Rumänien, Asien, Afrika eller Sydamerika. Vaccinera sig gör man två veckor innan, förklarar Stenmark.

Välj restaurang med hög rullians

Under resan är det viktigt att dricka vatten som varit på burk, flaska eller kokats som te eller kaffe. Det är extra viktigt att äta varm och nylagad mat för att undvika smittor. Precis som hemma gäller det att passa sig för kött och kyckling som inte är genomstekt.

– Man bör undvika bufféer där maten stått framme länge. Ett bra knep är att äta där det är stor omsättning och rullians, säger Stephan Stenmark.

Mässlingvaccin för småbarn och medelålders

Stephan Stenmark råder föräldrar med barn under 18 månader att vaccinera dem mot mässling. De yngre barnen måste vaccineras även om det är en resa inom Europa. Det finns även personer i åldergruppen 35-40 år som aldrig haft eller har fullgod vaccination mot mässling.

Mässling och Hepatit A

Virussjukdomen mässling är vanligast utomlands, den är mycket smittsam och överförs via andningsluften. Infektionen kan ge utslag på kroppen och hög feber. Kan ge upphov till följdsjukdomar som öron- och lunginflammation. Det finns ingen specifik behandling mot sjukdomen.

Hepatit A orsakas av ett virus som kan ge inflammation i levern. Man kan bli smittad via bland annat mat och dryck men även sexuell kontakt. Symtom kan vara värk i kroppen, huvudvärk och feber. Hepatit A behandlas inte utan går över av sig själv. Ögonvitorna och huden kan få en gul ton, sjukdomen brukar kallas för gulsot.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.