Tavelsjö isbana väntas slå nytt besöksrekord

Uppdaterad
Publicerad

För tredje året i rad har Tavelsjö AIK skapat en isbana som på kort tid blivit ett av länets populäraste utflyktsmål. I år är isbanan 16 kilometer lång och under julhelgen har det varit kring 500 besökare per dag.

– Vi är förbluffade över intresset, säger Mattias Borneberg, ordförande i Tavelsjö AIK.

Förra säsongen uppskattade man att mellan 30 000-40 000 personer i en 10-mils radie besökte sjön som ligger ungefär 2,5 mil utanför Umeå. I år kunde de öppna banan tidigt och de räknar med att slå rekordet och nå över 50 000 besökare och enligt föreningens ordförande är det den längsta isbanan i landet.

– Det är hela horder med folk. Allt från pensionärer till folk som är ute och motionerar varv efter varv. Det här är en ny folksport i Umeåregionen, konstaterar Mattias Borneberg, ordförande i Tavelsjö AIK.

Tavelsjö isbana räknar med att gå mot ett nytt rekord den här säsongen och komma över 50 000 besökare. Foto: Mattias Borneberg

”Har blivit en turistort”

Föreningen Tavelsjö AIK består av ett 15-tal personer som hjälps åt att hålla efter anläggningen, isbanan är en satsning mellan Tavelsjös idrottsföreningen och Umeå kommun. Borneberg menar att sjön är optimal då den är stabil och utan tillopp och utlopp.

– Många från länder där de inte åker skridskor passar på när de är på besök här, bland annat virkesköpare från Japan. Tavelsjö har blivit en turistort, säger Mattias Borneberg.

Se bilder från isbanan, innan snön hade lagt sig, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.