Foto: SVT

Teaterchefen: Därför la jag ned ”Röst”

Publicerad

Nu väljer teaterchefen Fransesca Quartey att berätta om varför hon la ner föreställningen Röst i en debattartikel i Norran.

Den 19:e september meddelade Fransesca Quartey, vd på Västerbottensteatern, att de skulle lägga ner sin stora föreställning Röst. Men hon gav ingen detaljerad förklaring på varför storsatsningen lades ned.

I en debattartikel i Norran förklarar nu Quartey den riktiga anledningen till nedläggningen. Hon skriver att beställningen från början var en pjäs på 60 minuter.

Den nedlagda pjäsen Röst

”Redan vid den första genomläsningen var den avsevärt längre, men eftersom temat var viktigt för oss valde vi ändå att gå vidare och regissören försäkrade att pjäsen skulle kortas under arbetets gång”, skriver Fransesca Quartey i Norran.

LÄS MER: Föreställningen ”Röst” läggs ner – två dagar innan tänkt premiär

Bara ett par dagar innan premiären så hade pjäsen kortats ned från 95 sidor till 46 sidor. Ytterligare några dagar senare så kortades den ned med ytterligare 15 minuter.

”Trots den stora kraftansträngningen, och de fina individuella insatser som hela ensemblen gjorde, var min bedömning att helheten inte hängde ihop. Att den så viktiga röda tråden inte fanns där. Att själva berättelsen i många avseenden var helt obegriplig”, skriver Fransesca Quartey.

LÄS MER: Teaterchefen: ”Vi har inte fått den föreställning vi beställt”

Hon skriver också att det ska öppnas en läshörna på teatern där vem som helst kan komma för att läsa igenom manuset. Detta för att försäkra allmänheten om att beslutet om nedläggningen inte hade något att göra med innehållet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den nedlagda pjäsen Röst

Mer i ämnet