Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Telenätet i Norsjö utslaget – påverkar stora delar av kommunen med omnejd

Publicerad

Under tisdagskvällen meddelade Norsjö kommun att varken fast telefoni eller mobilnät fungerar i kommunen. Enligt räddningstjänsten ska även delar av Skellefteå kommun vara drabbade.

Förutom Norsjö pågår även störningar i Jörn, Boliden och i trakterna kring Kalvträsk. Anledningen ska vara en uppgrävd kabel och det finns ännu ingen prognos på när problemet kan vara åtgärdat.

Norsjö kommun uppmanar allmänheten i de berörda områdena att vända sig till brandstationen i Norsjö vid behov av hjälp. Johan Marklund, räddningschef i beredskap för Skellefteå och Norsjö, berättar att stationen kommer att vara bemannad under hela natten.

– Som jag förstår det ska dock bredband fortfarande fungera så det kan vara en idé att ta i kontakt med grannar som har den typen av telefoni om man behöver ringa, säger Marklund.

Kommunen meddelar även att trygghetslarmen fungerar och kommer in till larmtjänst. Hemtjänstpersonalen har kontinuerlig kontakt med larmtjänst så de får uppdateringar om inkomna larm.

Telias tips: ta ut simkortet

Enligt Telias pressjour påverkas cirka 250 hushåll av störningarna i den fasta telefonin. Därtill påverkas samtliga mobila användare som rör sig i de drabbade områdena.

– Om man upplever att man inte får kontakt med mobilen och behöver ringa 112 kan man ta ut simkortet för då söker mobilnumret på alla larmnummer, säger Magnus Limås på Telias presstjänst.

Brann i fabrik

Mitt under avbrottet kom även larm om en brand i fabriken Drömtrappen i Norsjö. En koppling till fjärrvärmen hade tagit fyr.

– Det var en på Skellefteå kraft som kom in på stationen och varnade för att det brann så det var ju tur att vi var bemannade, säger Lundmark.

Räddningstjänsten kunde därför snabbt vara på plats och påbörja släckningsarbete. Enligt Lundmark ska det dock ha rört sig om en mindre brand och inte vara någon större fara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer