Foto: TT

Tidsbestämning av fingeravtryck på g

Uppdaterad
Publicerad

Snart kommer fingeravtryck att kunna tidsbestämmas, hävdar nederländska forskare.

– Kan de få till det är det jättebra, men vi väntar och ser, säger den svenske fingeravtrycksexperten Svante Lagman som är försiktigt optimistisk.

Att kunna datera fingeravtryck kan vara av stor betydelse, exempelvis vid brott där den misstänkte försvarar sig med att avtrycken funnits där sedan tidigare. Hittills har datering varit omöjlig, men nu hävdar Marcel de Puit vid Nederländernas Forensiska Institut att forskarna knäckt koden för hur man kan göra det inom en tidsram på en-två dagar upp till 15 dagar.

Men Svante Lagman, forensiker vid den svenska motsvarigheten, Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL), vågar inte ropa hej ännu.

– Det vore jättebra om de verkligen får till det, men det är otroligt komplext, säger han.

De substanser som fingeravtryck består av skiljer sig mellan olika personer, men också hos en och samma person beroende på exempelvis vad man ätit. Dessutom påverkas avtrycken av bland annat väder och vind.

I Nederländerna hoppas de Puit att genombrottet ska få praktisk betydelse inom ett år. Fungerar det gissar Lagman att det kan dröja ytterligare ett år innan svenskt rättsväsende nått samma punkt.

Bakgrund: Olika framkallningsmetoder

Fingeravtrycksgruppen vid Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) framkallar och jämför fingeravtryck.

Närmare 20 olika framkallningsmetoder används. De väljs och kombineras beroende på vilket material som ska undersökas, poröst eller oporöst. Metod väljs också utifrån om materialet varit eller är blött.

Dessutom finns olika specialmetoder för exempelvis klisterskikt, avtryck i blod och avtryck i fett.

Väljs fel metod kan avtrycket förstöras.

Vid jämförelse av avtryck bedöms mönster, linjeflöden, porer med mera. Bedömningen görs alltid av två forensiker oberoende av varandra.

Fingeravtrycken kommer till SKL antingen genom den sak på vilket avtrycket sitter, exempelvis ett vapen, eller genom att polisen på brottsplatsen använt kolpulver och lyft avtrycket med tejp.

Källa: SKL (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.