Polisen på plats vid avspärrningarna i bostadsområdet där en man dog och två skadades i en skottlossning på onsdagskvällen. Foto: Samuel Pettersson/TT

Tingsrättens beslut: 30-åringen släpps på fri fot i väntan på dom

Uppdaterad
Publicerad

30-åringen som åtalats för mord och mordförsök efter dödsskjutningen på Ersboda släpps på fri fot i väntan på dom. Det beslutade Umeå tingsrätt på onsdagen.

Rättegångens sista dag är avslutad. Åklagare Andreas Nyberg yrkar på livstids fängelse och menar att den misstänkte ska fällas för mord, tre fall av mordförsök, narkotikabrott, olovlig körning och flera andra mindre brott.

Men efter tingsrättens beslut att försätta mannen på fri fot menar åklagaren att det lutar åt att 30-åringen kommer att döma annorlunda.

Dödsskjutning på Ersboda

– Det tyder på att han kommer frikännas, säger Nyberg i en kommentar till SVT.

”Finns brister i bevisningen”

30-årings advokat pekar på en rad brister i bevisningen som öppnar för att det finns en annan skytt. Bland annat att en annan persons DNA hittats i bägge handskar som en polispatrull hittade nära mordplatsen och som också bär spår av ammunitionen som avlossades på platsen.

Nu beslutar alltså Umeå tingsrätt att mannen ska släppas på fri fot i väntan på dom som väntas komma 30 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Ersboda

Mer i ämnet