Foto: SVT.

Här är tratten som ska förhindra stopp i avloppet

Uppdaterad
Publicerad

I Skellefteå har över tusen miljötrattar redan delats ut och nu har den anlänt till Robertsfors. Tanken är att tratten ska förhindra stopp i avloppet och tratten delas ut gratis av Skellefteå kommun.

När kommunen delade ut sina miljötrattar gratis var det många som var intresserade. Nu har den tagit sig vidare till Robertsfors och kommunens miljöinspektörer menar att den är enkel att använda.

– Jag har den själv hemma och den funkar väldigt bra. De flesta har PET-flaskor hemma så det är också smidigt, säger Sylvia Jonsson på Robertsfors kommun.

”Proppar i avloppet”

Det är tre steg: Först låter man fettet kallna, sen häller man upp fettet i flaskan genom tratten. När flaskan sen blir full så slängs den i hushållssoporna.

Tanken är att tratten ska förhindra de stopp i avloppet som uppstår när matfettet stelnar.

– Häller man bara ut det så bildas proppar i avloppssytemen och det kan bli kostsamt för både hushållsägare och kommunen, säger Sylvia Jonsson.

Inte för alla i Umeå

I Umeå har kommunen inte tagit fram en tratt för hela allmänheten, däremot beställde det kommunala avloppsbolaget Vakin över tusen stycken liknande trattar som bostadsrättsföreningar velat köpa via dem.

– Vi har resonerat kring trattar på andra sätt, men inget är bestämt i dagsläget. Vi ser positivt på att folk tänker mer på fettet i avloppet eftersom det drabbar både de själva och oss, säger Simone Andersson, kommunikatör Vakin och fortsätter:

– Sen är det en jättebra kampanjpryl och vi ska prata med kommunerna i länet som testat för att se hur det går för dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer