Reaktionerna har varit många – och blandade – om att hörselkåpor används av elever i skolan. Foto: SVT

Reaktioner: Ris och ros till hörselkåpor i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Flera läsare har hört av sig till SVT Nyheter Västerbotten och delat med sig vad de tycker om att det används hörselkåpor på barn i skolor, och åsikterna om hjälpmedlet är blandade.

Buller, högljudda miljöer, koncentrationssvårigheter och dåligt anpassade lokaler gör att många skolor har hörselkåpor i skolan som elever kan använda om de vill ha lugn och ro, ett grepp som mötts av blandade åsikter.

I skrivande stund har drygt 1.200 personer deltagit i omröstningen om vad de tycker om hörselkåpor på elever i skolan. Ungefär 45 procent av de som har svarat tycker att problemet med höga ljudnivåer kan lösas på annat sätt och att hörselskydden endast borde vara en tillfällig lösning. 26 procent är däremot positiva till hörselkåporna som hjälpmedel för att ordna knäpp tysta skolmiljöer.

På sociala medier är hörselkåporna en vattendelare med både ris och ros:

”Hörselkåpor är ju inte på grund av ljudnivå utan för att stänga ute ljud som kan göra att man tappar koncentrationen på det man själv håller på med. Exempelvis läraren som förklarar för en annan elev, stolar som skrapar, pennor som tappas, elever som hostar etc.”

”Nu finns möjligheten för de barn som har svårigheter att koncentrera sig när annat pockar på uppmärksamhet. SUPER!!! Tänk om det funnits när jag gick i skolan på 70-talet!”, skriver en annan läsare.

LÄS MER: Forskaren: ”En olycklig utveckling”

”Barn ombads ta med egna hörselkåpor”

En läsare menar att användandet av hörselskydd är en dålig förberedelse inför arbetslivet:

”Skolan ska väl vara förberedelse för universitet/arbetsliv, då tycker jag man kan lära sig att fungera i grupp på ett sådant sätt att det finns duglig arbetsro (lite distraktion kommer ju alltid finnas så det är ju något att lära sig att handskas med). [...] Jag tycker bara inte hörselkåpor lät som en bra lösning, mer som en billig och kortsiktig sådan.”

En annan läsare berättat att barnen själva får ta med sig hörselskydd till skolan:

”Barnen ombads ta med egna hörselkåpor. Skolan bekostade dem inte trots att arbetsmiljön/ljudnivån i klassrummet krävde det. Flertalet barn springer runt, skriker, kastar diverse prylar och så vidare. Det gick dock inte så långt att hjälm rekommenderades”, berättar läsaren.

Elev mådde dåligt – hänvisades till hörselkåpor

I ett mail beskriver en förälder som bor i en inlandskommun hur dennes barn mår dåligt över att det är skrikigt och stökigt på skolan. Elever kastar saker omkring sig och skapar oreda.

”På utvecklingssamtalen när min dotter och jag påpekar att det är stökigt i klassrummet så hänvisar läraren till att det finns ju hörselkåpor! Jag tycker INTE att barn ska behöva använda hörselkåpor i klassrummet för att det är stökigt. [...] Nu har eleverna fått en ny lärare. Hon är förfärad när hon ser hur det står till på skolan här. Det har aldrig blivit några konsekvenser för barn som missköter sig”, skriver föräldern till SVT.

Har du tankar eller erfarenheter av användning av hörselkåpor i skola? Hör av dig till oss på vår mail: vasterbotten@svt.se eller på vår Facebooksida SVT Nyheter Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.