Foto: SVT/TT

Politikerna för jobbiga – tjänstemännen flyr

Publicerad

Vid kommunhuset i Dorotea har man stora problem att få tjänstemännen att stanna. Och flera personer som SVT Nyheter Västerbotten pratat med menar att det beror på att politikerna lägger sig i tjänstemännens arbete för mycket.

Under de senaste tio åren är det minst sju personer som suttit på kommunchefsposten i Dorotea. Men det är inte bara på den posten som chefer har bytts ut. Just nu är tekniska chefen tillförordnad, IT-chefen tjänstledig och näringslivschefen har man rationaliserat bort.

– Det är inte bra att vi får byta chefer så ofta. Det tar tid att jobba in sig, säger Mats Erik Vesterlund (DKL), kommunalråd.

LÄS ÄVEN: Dorotea får ny kommunchef – igen

Politikern: ”Jag har inte lagt mig i”

Flera av de som har jobbat och som fortfarande jobbar kvar i kommunhuset som SVT Nyheter Västerbotten har varit i kontakt med menar att problemet är att politikerna lägger sig i arbetet för mycket. I vissa fall är man nere på ”servettnivå” som en av medarbetarna uttrycker det.

– Jag kan definitivt säga att jag inte har lagt mig i. Jag vet var rågångarna går mellan vd som är tjänstemanansvar och vad som är politiskt ansvar, säger Mats Erik Vesterlund.

Många vi pratat med säger att det är det här som är problemet. Har de fel allihopa?

– Ja, då måste de precisera vad de menar med det. Jag tror att en stor del av kommunborna inte gör någon skillnad på politiker och tjänstemän och vad de förväntar sig att politikerna ska vara inne och styra i verksamheterna.

LÄS ÄVEN: Kris i Dorotea efter kommunchefsavhopp

Men vad skulle du peka på för huvudorsak till att tjänstemännen flyr Dorotea kommun?

– Det gemensamma problemet för både tjänstemän och politiker är den tuffa ekonomin vi har att hantera, säger Mats Erik Vesterlund (DKL).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer