Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tror att det lockar” – se varför Meja och Nelly tror att fler kommer unga kommer att välja vårdjobb i sommar. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Tonåringarna Meja och Nelly erbjuds 10 000 kronor i bonus för sommarjobb i Skellefteå

Publicerad

Konkurrensen om sommarjobbarna i Skellefteå har blivit allt skarpare. Den här sommaren erbjuder kommunen 10 000 i bonus även till alla yngre tonåringar som jobbar inom omsorgen minst åtta veckor.

– Man kan göra vad som helst med de pengarna, säger Nelly Renström som tackat ja till sommarjobbet.

Sedan ett par år har sommarjobbande omsorgspersonal som fyllt 18 år fått en bonus på 10 000 kronor av Skellefteå kommun om de jobbar som vårdbiträde hela sommaren.

Men för att få tillräckligt med personal i sommar gäller bonusen nu även från 16 år för de som anställs som servicepersonal.

– Det är för få som vill jobba inom omsorgen, säger Linda Dehlin, avdelningschef för vård- och omsorg.

Bonusar kostar 26 miljoner

Sommarbonusarna till ordinarie personal och sommarvikarier gör ett stort hål i socialnämndens redan ansträngda budget. Kostnaden beräknas till 26 miljoner kronor det här året.

– Men vi har fått löfte från kommunstyrelsen om extra anslag för det, så det räknar vi med, säger Iosif Karambotis, (S), ordförande för socialnämnden.

Fackets kritik: Går ut över ordinarie personal

Facket Kommunal är kritiskt eftersom de menar att ordinarie personal får slita extra på grund av bonusarna resten av året.

– Till viss del förstår vi att arbetsgivaren måste göra så här. Men samtidigt är det tragiskt att de inte försöker få bättre arbetsmiljö och arbetstider för personalen istället, säger Anki Petterson, ordförande för Kommunal i Skellefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.