Foto: Pressbild

Toppmodern ambulanshelikopter till länet

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen invigdes länets nyaste ambulanshelikopter. Den nya modellen erbjuder bättre patientsäkerhet och bättre arbetsmiljö för personalen. Helikoptermodellen godkändes så sent som 2015, vilket innebär att den är bland de mest moderna helikoptrarna i världen.

Helikoptern, en AW169 ger bland annat piloterna ett bättre stöd i flygsituationer och blir säkrare i start och landning, menar chefen för ambulanshelikoptern i Västerbotten.

– Den är Sveriges, Europas och kanske världens just nu modernaste ambulanshelikopter, säger Patrick Brandenstein, chef för Ambulanshelikoptern i Västerbotten.

Tryggare för patienterna

Helikoptern har även bättre värme, och är rymligare för personalen att arbeta i. 

– Den nya ambulanshelikoptern betyder att vi även i fortsättningen kan bedriva snabb och säker behandling och transport av patienter med livshotande tillstånd och förflyttning av intensivvårdspatienter mellan sjukhus, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Sundberg.

I klippet ovan kan ni se när vår reporter Tobias Johansson följde med upp i luften i den toppmoderna helikoptern. Det var strålande solsken över Lycksele och fint flygväder.

Om den nya ambulanshelikoptern

Visa

Modell: Leonardo AW 169

Antal motorer: två

Maxhastighet: 260 km/h.

Antal passagerare: sex (två piloter, en läkare, en sjuksköterska och två patienter).

Flygtid: helikoptern kan flyga i tre timmar när den är fullastad.

Totalvikt: 4 800 kilo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer