Flera personer blev strandade utanför Skellefteå under måndagen efter ett tågstopp. I Jörn påverkades bland annat resande med Norrtåg som var på väg söderut. Tåget på bilden är inte det tåg som stannade upp trafiken. Foto: SVT

400 resenärer blev strandade utanför Jörn – flera stopp påverkade trafiken

Uppdaterad
Publicerad

400 passagerare satt i flera timmar fast på två stillastående Vy-tåg i Jörn utanför Skellefteå under måndagen. Enligt tågbolaget berodde det hela på ett växelfel.

När trafiken till slut kom igång igen uppstod ytterligare ett stopp vid 16-tiden, denna gång utanför Älvsbyn, vilket påverkade tågtrafiken ytterligare.

En av de strandade passagerarna var Lisa Mörtlund som skulle till Kiruna. Enligt henne hade det mesta av maten på tågets restaurangvagn tagit slut under förmiddagen.

– Vi fick lite knäckebröd som ersättning och så köpte vi chips men som tur är så har vi några extra morgonsmörgåsar men jag gissar att inte alla är lika väl förberedda, berättade hon.

Långa förseningar

Enligt Stefan Linder drabbades flera tåg av stoppet, det gällde bland annat tåg 92 som kört ikapp tåg 94 – samt Norrtågs tåg på sträckan.

– Vi ordnar med ersättningsresa i och med att de anslutningar från Boden har åkt. Det har blivit kraftigt försenat så klart, när tågen väl kom fram till Jörn var de redan försenade. Totalt blev det åtta timmar för ett av tågen och fyra timmar för det andra, säger Stefan Linder.

Nytt tågstopp utanför Älvsbyn

För de resenärer som färdades på tåget med Kiruna som slutdestination dröjde det inte länge förrän nästa tågstopp inträffade. Den här gången var det ett godståg i Korsträsk utanför Älvsbyn som fick fordonsfel och blockerade sträckan.

– Ett hjälplok som ska få bort godståget är på väg. Det skulle varit framme 15.30 men har inte hunnit dit än, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Stationerna mellan Umeå C och Boden C kan drabbas av förseningar. Enligt Aftonbladet var det stoppet avhjälpt vid 17.30-tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.