• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Enligt projektledaren Pernilla Søgaard (till höger i bild) har anmälningarna till Toughest familjelopp nästan fördubblats sedan förra året. Foto: SVT/Toughest

Toughest familjelopp alltmer populärt

Publicerad

I helgen är det dags för årets upplaga av Toughest i Umeå. Förutom den tuffa hinderbanan erbjuds också ett familjelopp där barn får möjligheten att deltaga – och anmälningarna har nästan fördubblats sedan förra året.

Årets åtta kilometer långa lopp med 40 olika hinder har lockat nästan 2000 deltagare i Umeå, vilket är ungefär likvärdigt med förra årets deltagarantal. Något som däremot sticker ut är familjeloppet, som anordnas under söndagen, där antalet deltagare fördubblats.

– Det är ju en bragd i sig för barnen att få göra det här, och dessutom få medalj på slutet, säger Pernilla Søgaard, projektledare.

Innan familjeloppet startades fanns en barntävling som var samma dag som huvudloppet. Men sedan några år tillbaka har man alltså valt att göra ett familjelopp där barn från 5 år, tillsammans med sina föräldrar, har möjlighet att vara med – och sedan dess har intressepilen pekat rakt upp.

”Intresset för att träna med sina barn har ökat”

– Jag tror det har att göra med att man vill göra något roligt med sina föräldrar. Intresset för att träna med sina barn har ökat, säger Pernilla Søgaard.

Familjebanan är två kilometer lång och en del av alla hinder är barnanpassade. På så sätt kan alla som springer välja den tuffare vägen eller den barnanpassade.

– Det är oftast föräldrarna som är helt slut när de kommer i mål medan barnen skulle kunna springa tre varv till, säger Pernilla Søgaard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.