Genrebild. Foto: Martina Holmberg / TT

Trafikverket: ”En rättighet att ta körkort i Sverige”

Publicerad

Tio länsbor har tillsammans kört upp 193 gånger utan att ta körkort. Trots de höga siffrorna menar Trafikverket att de är skyldiga att fortsätta erbjuda möjligheten till uppkörning.

Färska siffror från Trafikverket visar att många har det tufft med uppkörningen när de ska ta körkort. En Umeåbo fick försöka 24 gånger innan det gick vägen. Och myndigheten menar att man får försöka precis hur många gånger man vill.

– Ja. Det är en rättighet att få ta körkort i Sverige så därför kan vi inte begränsa antalet gånger man får köra upp, säger Ove Lommered, avdelningschef för förarprov på Trafikverket Nord.

Kräver skrivet teoriprov

För att få köra upp krävs dock att man skrivit ett teoriprov, ett prov som bara är giltigt i två månader innan det måste tas på nytt. Trafikverket kan heller inte kräva att folk tar fler körlektioner mellan försöken, utan bara uppmana till detta.

Kan det vara så att vissa använder Trafikverket som körskola?

– Jag tror inte att det är deras intention, men det kan kanske verka som det, säger Lommered.

En nedgående trend

Myndigheten har under de senaste åren sett att allt fler kuggar på uppkörningen och jobbar enligt Lommered aktivt för att motarbeta denna utveckling.

– Vi har tillsammans med Transportstyrelsen jobbat med frågan att få till förändringar på sikt. En sådan förändring skulle kunna vara att ett godkänt teoriprov ska gälla längre, men det finns idag inget konkret förslag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer