Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Östen Lundqvist, Klintforsliden berätta om problemet vid just denna grind samt björnen på väg 95. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Efter björnattack – Trafikverket ser över viltstängselgrindar

Uppdaterad
Publicerad
Under helgen attackerade en björn bilar på väg 95 i mellan Varuträsk och Boliden i Skellefteå kommun. Trafikanter vittnar nu om att problemet där är att viltpassagen med grind för det mesta står öppen.

En del tror också att det är de boende i byn (på norra sidan om väg 95 mellan Varuträsk och Boliden) vilka öppnar, men inte stänger grinden som sitter på södra sidan av vägen.

– Det är sant att det alltför ofta står öppet men det finns flera förklaringar, bland annat timmertransporter, berättar Östen Lundqvist som bor i Klintforsliden.

Han har tidigare varit i kontakt med Trafikverket och föreslagit lösningar som än så länge inte vunnit gehör.

– Jag har tidigare fått svaret att grindarna ska vara kvar eftersom det skett en dödsolycka efter älgpåkörning just här, men den älgen kom från byvägen så slutsatsen blir inte riktigt rätt.

Vill få in felanmälningar

Staffan Ökvist som är chef för underhållsdistrikt nord konstaterar att det är problematiskt med grindar som lämnas öppna och uppmanar alla trafikanter att alltid bemöda sig med att ringa Trafikverkets dygnetruntöppna kontaktcenter (0771-921921) och felanmäla.

Staffan Ökvist, chef driftområde norr Trafikverket Luleå.

–  Vi har en entreprenör som gör en inspektion av vägnätet var sjunde dag men de behöver ju få veta så mycket som möjligt om eventuella brister, säger Staffan Ökvist som själv sitter i Luleå och inte vet hur det ser ut på platsen.

Men SVT Nyheter har varit där och kan konstatera att just den här grinden inte fungerar ändamålsenligt. Och nästa grind längs vägsträckan kan enligt Östen Lundqvist till och med älg ta sig igenom.

– Det är bra och viktigt att vi får den här typen av inspel för då får vi helt enkelt åka dit och göra en ny bedömning, säger chefen vid Trafikverket.

Se björnen på väg 95 i klippet och hör bybon beskriva problemet med grindarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer