Erika Häggblad, ordförande för Barnmorskeförbundet i Västerbotten. Foto: SVT

”Tråkigt, men väntat beslut”

Uppdaterad
Publicerad

För facket var beslutet om sommarstängning väntat.

– Det går inte att göra på något annat sätt. Har vi inte folk kan vi inte bemanna, säger

Erika Häggblad, ordförande för Barnmorskeförbundet i Västerbotten.

Enligt Erika Häggblad var det inte ens nära att få ihop bemanningspusslet för förlossningen i Lycksele. Det är svårt att rekrytera barnmorskor generellt i Sverige, och nästan omöjligt med kort varsel sommartid.

– Vi har en förhoppning om att kunna ha Lycksele öppet hela året framåt, men då måste det finnas barnmorskor. Och det är tunt i hela landet.

För att klara personalsituationen framöver menar Erika Häggblad att det krävs att tänka i nya banor.

– Det handlar bland annat om arbetsmiljön, titta hur andra har jobbat och att kanske tänka nytt kring arbetstidslösningar. Men det är ingen lätt ekvation att lösa.

Långsiktigt arbete

Att jobba med förbättringar kring yrkesrollen barnmorska är ett långsiktigt arbete, några snabba förändringar ser inte Barnmorskeförbundet.

– Nej, vi har nått vägs ände, jag tror att vi har samma läge nästa sommar. Men vi kommer att ta hand om de inlandskvinnor som ska föda på ett bra sätt på de andra sjukhusen under sommaren, säger Erika Häggblad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet