Foto: SVT

Trängsel på krogarna i Umeå – restaurang fick vite

Publicerad

Umeås krogar slarvar med restriktionerna, det konstaterar Umeå kommuns inspektörer som gör regelbundna kontroller. Nu flaggar de för trängsel och för mycket folk i rörelse på krogarna.

Kommunen har kontrollerat en bra bit över 100 pubar och restauranger sedan pandemin bröt ut. På restaurangerna och pubarna i Umeå har de flesta följt restriktioner om avstånd och trängsel men på de ställen som erbjuder nattklubbar har det uppstått problem.

– Vi har problem med nattklubbarna där det är mycket ungdomar. Det för trångt i köerna och gäster rör sig för mycket, vilket är ett problem som vi måste göra något åt, säger Erik Engberg, inspektör på Umeå kommun.

Restaurang fick vite

Vid en kontroll på en av Umeås restauranger var det för trångt inomhus. Kontrollanterna påpekade detta och restaurangen tilldelades vite om de inte tog till en åtgärd.

– Det var för trångt i baren och det var man tvungen att göra något åt. Restaurangen valde sedan att stänga den baren, säger Erik Engberg.

Restaurangen riskerar fortfarande att betala vite om nya problem uppstår.

Sedan första juli är det tillåtet att ta in obegränsat med gäster på uteserveringar, gäster kan även beställa mat och dryck vid baren om baren är utomhus. Det finns heller inga restriktioner på avstånd mellan sällskapen, men trängsel bör fortfarande undvikas utomhus.

Inomhus gäller fortfarande restriktioner om avstånd och det är endast tillåtet att tillhandahålla bordservering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer