Foto: SVT/Transportyrelsen

Får ett övergångsställe vara hur brett som helst? – experten reder ut

Uppdaterad
Publicerad

I Malå har man målat ett 35 meter brett övergångsställe. Enligt transportstyrelsen är det ett av Sveriges bredaste.

Nu berättar Transportstyrelsen vilka regler som gäller när man gör ett övergångsställe.

Får ett övergångsställe vara hur brett som helst?

– Reglerna finns i vägmärkesförordningen. Ett övergångsställe måste vara minst 2,5 meter brett, men det finns ingen maxlängd, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen.

– Regeringen har krav på väghållaren att utforma övergångsstället så att det upptäcks i tid och att det är tydligt för både trafikanter och fotgängare vad som gäller.

Finns det något svenskt rekord för bredaste övergångsstället?

– Haha, nej det finns det inte. Men 35 meter ligger på poängplats. Det finns en del breda övergångsställen på gågator i bland annat Stockholm, men hur breda vet jag inte, säger han och fortsätter:

– 35 meter kan vara bra på rätt ställe, men dåligt på en annan plats. Det viktiga är att syftet tänkts igenom.

Är det mer säkert med ett brett övergångsställe?

– Övergångsställen är ingen säkerhetsåtgärd i grunden. Vid en skola är hastighet viktigast och man måste se över alla faktorer. Ett övergångsställe får inte leda till en falsk trygghet.

Finns det någon kotroll av övergångsställen?

– Nej, det finns det inte. Ytterst är det kommunen eller vägens ägare som är ansvarig och det är dit man får vända sig med klagomål eller beröm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.