Foto: SVT

Tre döda efter överdos av fentanyl

Publicerad

Minst tre personer i Umeåområdet har dött under ett par veckors tid nu i höst efter överdoser av akrylfentanyl. Och inom socialtjänsten i Umeå är man oroade över hur lätt det är att få tag på.

Via några knapptryckningar på nätet kan man beställa akrylfentanyl, en svårdoserad drog som är femtio gånger starkare än rent heroin.

I gårdagens Aktuellt berättade Peter som varit missbrukare i över trettio år hur farlig drogen är.

– Det är livsfarliga grejor. Man blir beroende på ett litet kick och så sitter man där med ett råfett tungt beroende liksom.

Tre som dött i länet nyligen

Enligt en person som jobbar inom olika missbruksboenden som SVT Nyheter Västerbotten talat med är det minst tre personer som dött under de senaste veckorna i Umeåområdet på grund av överdosering av akrylfentamin.

– Inom socialtjänsten ser vi allvarligt på droger rent generellt och när vi talar om fentanyl så är det ännu allvarligare då det är en så svårdoserad drog, säger Britta Eriksson som är områdeschef inom socialtjänsten i Umeå.

– Alla dödsfall som inträffar ser vi lika allvarligt på oavsett om det handlar om just fentanyl eller inte. Nu måste vi alla hjälpas åt både inom fångvården, polisen och missbruksvården för att det inte ska bli ytterligare dödsfall på grund av fentanylen, säger Britta Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.