Foto: SVT

Tredjedel av personalen kan försvinna från träningsskolan på Ersboda

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av personalen kan försvinna från träningsskolan på Ersboda i Umeå. Nedskärningar och omstrukturering planeras och nu finns en stor oro hos personalen att framtiden kan bli tuff.

På träningsskolan på Ersboda i Umeå är verksamheten uppdelad i två grupper, en på Ersängsskolan och en på Östra Ersbodaskolan.

Gemensamt har man nästan 40 elever och är drygt 30 i personalen. Av dessa är det nästan en tredjedel som kommer att beröras av nedskärningarna och omstruktureringen.

– Det uppstår situationer i våra verksamheter där vi behöver anpassa vår verksamhet organisatoriskt och vi har en sådan situation på träningsskolan just nu, säger Åsa Bergström, personalchef vid utbildningsförvaltningen i Umeå kommun.

Vad innebär det rent konkret?

– Vi kommer att behöva dra ner i bemanningen. Processen är inledd med information som gått ut till de berörda. Men processen är inte avslutad och ska få ha sin gilla gång.

Härnäst väntar samverkansmöten med de olika fackförbunden men i dagsläget anser man att den aktuella lösningen är den bästa just nu.

Läraren: ”Känns inte upplyftande”

Annika Gustafsson jobbar som lärare på Östra Ersbodasskolan. Hon jobbar i en klass med många rörelseförhindrade elever som kräver stöd hela skoltiden.

– En del behöver hjälp på grund av sitt handikapp men vi har även barn som inte har svenska som hemspråk eller lärt sig svenska än. Därför behöver vi också personal som kan tolka för oss, säger hon.

Hon berättar också att man nu under hösten startat upp fyra klasser och ett fritids med ny personal och nya barn. Men om de nu blir färre kommer det arbetet att förändras.

– Vi håller på att bygga upp tillit för att kunna hjälpa och stötta barnen och föräldrarna. Ska vi nu förändras i både personalgruppen och i klasserna kommer det påverka oss och det känns inte upplyftande.

I klippet ovan kan du höra Annika berätta mer om hur nedskärningen kan påverka barnen.

Grundsärskolan

För barn med utvecklingsstörning finns grundsärskolan som ett alternativ till grundskolan. Grundsärskolan består av nio årskurser.

Inom grundsärskolan finns en särskild inriktning som benämns träningsskola. Träningsskolan är avsedd för elever som inte kan tillgodogöra sig hela eller delar av utbildningen i ämnen.

Till skillnad från grundsärsskolans kursplan som omfattar tretton ämnen så har träningsskolan fem ämnen.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.