Anton Öhrlund, ordförande i Umeå studentkår, berättar om bostadsläget för studenter i Umeå inför hösten 2020. Foto: SVT

Umeå inte längre rödlistad som studentstad

Uppdaterad
Publicerad

Umeå har en bättre studentbostadsmarknad i år jämfört med tidigare. Det är ett trendbrott för en universitetsstad som i många år haft svårt att tillgodose bostäder till sina studenter.

SFS, Sveriges förenade studentkårers årliga bostadsrapport rankar studieorterna i Sverige efter möjligheten att kunna få bostad som student.

Umeå har i många år varit rödlistad, vilket innebär att man inte kunnat garantera studenter en bostad den första terminen.

För år 2020 har Umeå däremot fått en efterlängtad uppgradering och kan nu räkna sig till de studieorter i Sverige som är gulmarkerade.

– Vi är otroligt glada att det går åt rätt håll, säger Anton Öhrlund, ordförande i Umeå studentkår.

Han fortsätter:

– Men vi behöver fortsätta bevaka prisbilden här på bostadsmarknaden i Umeå. Att begära att en student ska betala mer än halva sin inkomst i hyra, plus studiematerial och litteratur, blir tufft för om man ska klara ekonomin.

Se mer från intervjun med Anton Öhrlund i klippet ovan.

Årets rapport – en underlig historia

Det finns inte en studieort i årets rapport som har tappat i rankning, och många har gått från rött till gult och till och med grönt.

Men det är inte helt enkelt att förklara varför, för många av städerna har olika förutsättningar.

Antalet utbildningsplatser har ökat kraftigt, samtidigt som många lärosäten fortsätter med distansundervisning under hösten. I vissa städer leder distansundervisning och färre internationella studenter till att trycket på befintliga bostäder blir mindre. Men i andra städer behöver det ökade antalet nya studenter någonstans att bo.

Sammantaget så gör det ändå att det ser ut att vara enklare för många studenter att hitta bostad inför hösten, även om det finns en oro för vad som kommer att hända om lärosätena går tillbaka till campusundervisning senare under året.

”Bostadssituationen för Sveriges studenter präglas av osäkerhet, en blandning av stiltje och stor rörlighet. Läget är, sammanfattningsvis, underligt”, skriver Simon Edström och Linn Svärd, ordförande och vice ordförande i SFS, i rapportens förord.

Grön, gul- och rödlistade studieorter i Sverige 2019. Foto: SVT Grafik
Grön, Gul- och Rödlistade studieorter i Sverige 2020. Foto: SVT Grafik

Grönt, Gult och Rött – det här innebär rankningen

  • En studieort blir grön om den kan erbjuda studenter ett tryggt boende inom en månad.
  • Gul markering innebär att studieorten någon gång under höstterminen kan erbjuda studenter ett boende med förstahandskontrakt som gäller under hela studieperioden, däremot finns inget krav på rimliga hyresnivåer eller avstånd till campus.
  • En studieort blir röd om den inte kan erbjuda studenter ett boende under höstterminen.

Källa: SFS årsrapport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.