Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här skottar Göran Persson fram konstgräset i centrala Umeå.

Snödjupet gör det tufft för Umeå kommun att skotta fram fotbollsplanerna

Uppdaterad
Publicerad

Snart är det dags för årets första utomhus träningar för många fotbollslag i Umeå. Men med tanke på det mängd snö som har kommit är det besvärligare i år att få bort snömassorna från konstgräset. Det innebär att det kommer att ta längre tid innan planerna är spelbara.

Göran Persson sitter i sin traktor och kör bort snön som ligger på Vildmannavallens konstgräs. Han bedömer att det är mycket mer snö i år än de andra åren. Det medför att kommunen räknar med att det kommer att ta längre tid än normalt att få planerna spelbara.

– För två år sen var det också mycket snö men jag tycker att det har kommit mycket mer i år, säger Göran Persson maskinförare vid Umeå Fritid.

Tar dagar

Han beräknar att det tar fyra till fem dagar att skotta en fotbollsplan med så mycket snö. 

– Det beror på hur du ska frakta snön från planen. Ibland kan vi kanske frakta långt. Vi brukar vara ute i Holmsund på Sjöfruhallen, där ska man bära ganska långt och då tar det betydligt längre tid, säger Göran Persson. 

Skottningen började förra veckan och kommer att pågå till vecka 16. 

I klippet hör du honom berätta om svårigheter med snöskottning på en fotbollsplan med konstgräsmatta. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.