Tungt för McDonalds i norrBrukar du äta på McDonalds?

Uppdaterad
Publicerad

Det går tungt för McDonalds hamburgerrestauranger i norra Sverige. Trots nedläggningar av restauranger går verksamheten knappt ihop. Samtidigt visar de norrländska huvudkonkurrenterna en god vinst.

McDonalds har lagt ned fyra restauranger i norra Sverige sedan 2007, men trots detta går verksamheten nätt och jämt ihop. Samtidigt gör de norrländska huvudkonkurrenterna Max och Frasses god vinst och planerar för fortsatt utbyggnad.

Under förra året tog U&C restauranger i Sundsvall över alla McDonalds restauranger från Sundsvall och norrut. Men verksamheten har inte gått särskilt bra. Under förra året stängdes en restaurang vardera i Piteå, Skellefteå och Luleå. I år har även restaurangen i Örnsköldsvik slagit igen.

– Det sker ju en förändring där man märker att köphandelsmönstret förändras. Det går mer från handel i citykärnor till handelsområden väglägen utanför städerna, säger Ulf Andersson, Vd för U&C-restauranger.

Vinsten för bolaget blev 900 000 kronor ifjol, vilket är ganska blygsamt i jämförelse med en omsättning på drygt 200 miljoner kronor.

Konkurrenterna visar goda resultat

Däremot går det alldeles utmärkt för de norrlandsbaserade konkurrenterna Max och Frasses.

Frasses huvudkontor ligger i Lycksele och därifrån rapporteras om ett bra 2007.

– Vi har haft en väldigt god utveckling och siktar på fortsatt utbyggnad i lagom takt, säger vd Åke Morén till Västerbottensnytt.

Bland annat planerar Frasses för två nya restauranger i Västerbotten.

Åke Morén tycker att det är svårt att hitta en entydig förklaring till att McDonalds verkar ha det svårare i norra Sverige än konkurrenterna.

– En delförklaring kan vara att vi och Max har vår historik bland norrlänningar, vilket kan ge oss medvind i den här delen av landet, menar Morén.

Luleåbaserade Max har tyngdpunkten i norra Sverige, men har idag expanderat över hela landet. Företaget har varit mycket lönsamt och vuxit snabbt under de senaste åren. Förra året omsatte koncernen 850 miljoner kronor och vinsten blev 77 miljoner kronor. Något mer än vad hela svenska McDonalds redovisar i sin senaste årsredovisning (2006).

Dagens hälsotrend när det gäller maten får också effekter för valet av snabbmat och i framtiden blir det allt viktigare att anpassa utbudet för att inte förlora kunder.

– Jag tror att det är jätteviktigt att man lyssnar på vad konsumenterna vill ha. säger Christel Larsson, doktor i hälsovetenskap vid Umeå universitet.

– Ungdomar är en stark köpkraft för hamburgerkedjorna, så att hänga på vågen att ha nyttigare, bättre och godare alternativ är jätteviktigt. Det är viktigt att utveckla hälsosamma måltider, avslutar hon.

Arne Müller

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.