Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tusentals larver har bosatt sig på Ersboda i Umeå – kolla in häggspinnmalen, som kan väva in hela träd. Foto: Lina Bergström/SVT

Tusentals larver invaderar bostadsområde i Umeå – boende uppmanas stänga fönster och dörrar

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals larver invarderar bostadsområden på Ersboda i Umeå. Larverna sprider ut sig i jakten på mat, och boende uppmanas att stänga fönster och dörrar för att inte få in dem. Det var vk.se först med att berätta.

– De kommer inte äta dina barn, lugnar biologen Bent Christensen.

Det är häggspinnmal som nu samlats och lagt ägg på träd på Ersboda, vilket gjort att tusentals larver kryper omkring på och i närheten av träden.

Enligt Västerbottens-Kuriren uppmanar kvartersvärdar boende i närheten att hålla dörrar och fönster stängda.

”Kommer inte äta upp din biff”

Vad kan man göra om man bor i närheten och tycker det är obehagligt?

– Inte ett smack! Visst, du kan beställa ett flygplan som sprejar hela din trädgård om det känns värt. Men det här pågår under en väldigt kort tid, det är ett övergående problem. När de blir fjärilar flyger de iväg, säger Bent Christensen, lektor i ekologi vid Umeå universitet.

Han menar att man ska njuta av larverna istället.

– Det är ju fantastiskt. De gör ingen skada. De kommer inte äta upp dina barn, eller dina kläder eller din biff, larverna vill bara ha hägg.

Bostaden köper in högtryckstvättar

Bostaden kommer dock att agera och försöka hjälpa de boende att bli av med det värsta av larverna. Man har köpt in högtryckstvättar och kommer att ha personal på plats från måndag.

– Vi ska försöka få ordning på det och få bort dem vi kan från möbler med vatten. Vi ska försöka hjälpa till med obehaget, vi tar in personal för att göra det så bra som möjligt. Vi har förståelse för att man upplever det som en otrevlig situation, säger Anna Wiberg, pressansvarig hos Bostaden.

Christensen tror att häggspinnmalen blivit vanligare i norr de senaste åren. I fjol fanns en hel spökskog på Bölesholmarna i Umeå. En teori till varför larverna plötsligt dykt upp på Ersboda är att de letar nytt ställe att lägga ägg på.

– En rimlig hypotes är att träden de tidigare gnagt på fått nog och skickat ut massa äckel i bladen. Vissa träd kan göra så om de blivit utsatt för något jobbigt, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spökträden har tagit över Umeå. Se biologen Bent Christensens fascination för ”näten” i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.