Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Tommy Forsgren SVT / Marit A Israelsson SVT

Ny analys: 4 500 behöver anställas i Skellefteå på tre år

Uppdaterad
Publicerad

Batteribranschen i Skellefteåregionen behöver anställa 3 500 till 4 500 personer fram till 2025. Det visar en kartläggning i EU-projektet Battery Region som presenterades på torsdagen.

Det är främst en handfull företag med anknytning till batteritillverkning i Skellefteåtrakten med Northvolt i spetsen som inom en snar framtid har behov av att anställa tusentals personer.

Stort behov

Även Skellefteå kommun och kraftbolaget Skellefteå kraft har räckt upp handen och säger att de har stort behov av personal.

– Men tyvärr finns de inte här då vi har jättelåg arbetslöshet här i Västerbotten, så vi har utmaningar att få människor att flytta hit. Vi tänker att de finns i hela världen och behöver komma till oss, säger Sara Wård Edvall, strateg på Region Västerbotten.

Samma dilemma i öst

Analysen tar även upp behoven av arbetskraft och kompetens i Finland. Där är särskilt staden Vasa i startgroparna för en batteriindustri.

Även där är arbetslösheten bland den lägsta i landet.

– Vi kommer lite efter. Men det är jätteviktigt att vi får till ett samarbete och får till gemensamma utbildningar, säger Sanni Pietilä, projektledare vid utbildningskonsortiet OSAO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.