Blommor och ljus på platsen i Umeå där en 19-åring sköts till döds. Hör advokaterna berätta i klippet här ovan. Foto: Tommy Forsgren, SVT

Två män häktas för mord och flera mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagseftermiddagen häktades två män, 28 respektive 29 år, misstänkta för mord och tre fall av mordförsök. Båda männen är kända av polisen sedan tidigare och duon har ett digert brottsregister varav flertalet narkotikarelaterade domar.

Det var sent på onsdagen den 23:e januari som polisen larmades om en skjutning på Ersboda i Umeå. En 19-årig man dog av sina skador och ytterligare två personer skottskadades.

Två personer anhölls under fredagen misstänkta för mord och mordförsök. Under söndagen anhölls ytterligare en man misstänkt för mord och mordförsök, samt en man som misstänks för skyddande av brottsling.

Dödsskjutning på Ersboda

Kända sedan tidigare av polisen

Under måndagsförmiddagen häktades två av männen av Umeå tingsrätt. Männen är skäligen misstänkta, vilket är den lägre misstankegraden. Häktningsförhandlingarna hölls bakom stängda dörrar.

– Min klient förnekar all inblandning i det som har hänt, säger Robert Svedjetorp som försvarar 29-åringen.

Även 28-åringen nekar till brott.

De båda misstänkta är kända av polisen sedan tidigare och har en diger historik när man ser till brott som de tidigare dömts för.

Båda dömda till fängelse tidigare

29-åringen har flera fängelsestraff i bagaget och har bland annat dömts för rån, vapenbrott, övergrepp i rättssak, grov misshandel samt över ett 20-tal narkotikabrott.

28-åringen har även han tidigare fängelsestraff – senast 2017 dömdes han för fyra fall av misshandel. Han har även en lång rad narkotikarelaterade domar mot sig under de senaste tio åren.

Båda männen är hemmahörande i Umeå. Nya häktningsförhandlingar hålls om en vecka, den 4 februari.

Hör advokaterna i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Ersboda

Mer i ämnet