Foto: Polisens förundersökning

Två personer åtalas för att ha stulit fiskeutrustning från kungens stuga i Tärnaby

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern och en kille i övre tonåren ska ha brutit sig in i kung Carl XVI Gustafs privata fiskestuga i Forsavan, Tärnaby, i augusti i år och stulit fiskeutrustning till ett värde för minst 42 600 kronor.

Nu åtalas de för stöld vid Lycksele tingsrätt.

De ska ha stulit fiskeutrustning, spön och rullar. Men även sprit och en bild på kungen med en storöring saknades i stugan.

Sprit ska ha stulits från stugan. Foto: Polisens förundersökning

De åtalade misstänks för att först ha försökt ta sig in genom att krossa en glasruta på dörren och låsa upp entrédörren genom hålet i rutan, men misslyckats. Då ska de i stället ha brutit upp dörren och tagit sig in.

Delar av sakerna som ska ha stulits. Foto: Polisens förundersökning

Båda två förnekar brott och menar att de inte har varit inne i kungens stuga. 40-åringen berättar i förhör att han känner till och har sett stugan, tonåringen säger att han inte känner till att kungen har en stuga i det där området.

Spår binder personerna till inbrottet

Men det finns enligt polisen spår som binder de två personerna till brottsplatsen. Bland annat fingeravtryck från en glasskärva och DNA från en urdrucken spritflaska i stugan. Sedan ska även vittnen ha observerat de två misstänkta en halv kilometer bort från stugan, där de har setts sova och haft sprit med sig.

”Om det fattas sprit i kungens stuga och (personen som är i äldre tonåren) vaknar bakis 500 meter därifrån, så är det bara att räkna ihop ett plus ett”, säger ett vittne i förhör.

Foto: Polisens förundersökning

Inte hemmahörande i länet

Båda två åtalas vid Lycksele tingsrätt för stöld. Ingen av de åtalade är hemmahörande i länet. Hovstaterna, som är målsägande, yrkar på ett skadestånd på 92 600 kronor. 42 600 kr avseende tillgripen fiskeutrustning och 50 000 kr avseende återställande och arbetskostnad för skada på fritidshuset.

– Det är viktigt att agera som man ska göra och polisanmäla såna här saker. Ärendet leds av åklagare och hanteras av vår säkerhetsavdelning, säger Margareta Thorgren, informationschef på Hovet.

Agerar ni nu på något särskilt sätt för att stärka säkerheten vid stugan?

Säkerhetsåtgärder är ingenting vi kommenterar. Vi i ser alltid över säkerheten, speciellt när det händer såna här saker.

Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.