Snowboard-talangen Tova Nejne från Klimpfjäll hoppar högt och satsar stort. Se henne imponera i klippet.

Medaljregn för Tova Nejne från Klimpfjäll – nu satsar hon på VM

Publicerad

Tova Nejne från Klimpfjäll vann två silvermedaljer under SM i snowboard som avgjordes i Kläppen den 20 mars. Nu har hon målet inställt på VM.

– Jag skulle kunna ta mig dit om jag fortsätter åka såhär, säger hon.

Det var rekordmånga startande i damklassen när SM i snowboard avgjordes i Kläppen den 20 mars. Tova Nejne, tävlande för Klimpfjälls alpina klubb, tog hem två silvermedaljer i grenarna big air och slopestyle. Vann gjorde Novalie Engholm som tävlar för HAK Freeride.

Nu har Tova Nejne siktet inställt på VM och världscupen. För att ta sig till landslaget måste hon snurra lite mer och hoppa lite högre. 

– Just nu har jag målet att utvecklas i min åkning och ta mig ut och tävla utanför Sverige.

Pluggar på gymnasiet i Vännäs

Tova Nejne går på snowboardgymnasiet i Vännäs. Hon tränar flera gånger i veckan och det är alltid kul att ge sig ut i backen.

– Jag har bara fastnat för sporten och jag tycker att det är roligt att åka, hela tiden!

Se Tova Nejne imponera i klippet.

Vad är big air och slopestyle?

Big air

I snowboardgrenen big air kör åkaren i ett större hopp med lång luftfärd och hög höjd. Under luftfärden utförs olika tricks så som snurrar och grabs.

Slopestyle

I grenen slopestyle kör åkaren en längre bana i backen och utför flera olika tricks på rails (räcken) och hopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.