Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från och med i vår är det tillåtet att fiska lax och öring två veckor längre än tidigare i Norrlandsälvarna. Foto: Stefan Brännström/SVT

Två veckors utökad fisketid för lax och öring i älvarna

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i vår är det tillåtet att fiska lax och öring två veckor längre än tidigare i Norrlandsälvarna. Det går att blöta kroken fram till och 14:e september. Undantaget är Norrbotten som behåller tidigare regler.

Det är Havs- och Vattenmyndigheten som fattat beslutet, som träder i kraft den 23 maj. Myndigheten uppger att det är en bättre förvaltning av fiskebestånden som möjliggör förlängningen.

– Restaurering av livsmiljöerna i älvarna, förbättrad överlevnad för laxungar och reglering av fisket såväl i havet som i älvarna hör till det som ligger bakom, skriver utredaren Håkan Carlstrand på myndighetens hemsida.

I Norrbotten gäller oförändrade regler, fiskeförbudet inträder där den 31 augusti.

Så påverkas fisket i södra Västerbotten

Fiskeperioden förlängs i följande vatten: Hörnån (upp till Hörnsjöns utlopp), Sävarån (upp till Lillsävarträsket), Umeälven (upp till Pengfors kraftstation), Vindelälven (upp till utloppet ur Storvindeln), Lögde älv (upp till Lögdasjön), Öre älv (upp till Örträskets utlopp) och Rickleån (upp till Åselestupet).

  • Försommarfredning på lax mellan 1 maj och 18 juni tas bort i Sävarån och Umeälven. Det innebär att laxfiske är tillåtet från och med 1 maj.
  • Lekfredningsperiod för fiske med handredskap på lax gäller mellan 15 september och 31 december (tidigare 1 september–31 december). Det innebär att fiskeperioden för fiske med handredskap på lax förlängs med 14 dagar på hösten och att fredningsperioden senareläggs.
  • Lekfredningsperiod för fiske med handredskap på öring gäller mellan 15 september och 31 oktober (tidigare 1 september–14 oktober). Det innebär att fiskeperioden för öring förlängs med 14 dagar på hösten och att fredningsperioden senareläggs.
  • Tillämpningsområdet för föreskrift FIFS (2004:37) är utökat och gäller i Hörnån upp till Hörnsjöns utlopp (tidigare upp till Kvarndammen vid Hörnsjö).

Källa: Umeå kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.