Tvingade sonen att röka och snusa – döms för misshandel

Uppdaterad
Publicerad

En 48-årig man i en kranskommun till Umeå döms för att ha tvingat sin son, som då var 16 år gammal, att röka och snusa. Sedan filmade pappan alltihop och lade ut i sociala medier.

Händelsen inträffade i slutet på 2018. Enligt domen blev sonen påkommen med ett paket cigaretter i jackfickan och erkände att han både snusat och rökt tidigare.

Då tvingade pappan sonen att röka sex cigaretter, tre med filter och tre utan, samt att tugga på snus och svälja snussaften. Sonen har i förhör uppgett att han fick ont i magen efteråt, vilket 48-åringen bekräftar. Han har även sagt att tanken var att sonen ”skulle lära sig en läxa.”

Tingsrätten gör bedömningen att handlingen är att likställa med misshandel och dömer nu 48-åringen till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.