Foto: Länsstyrelsen Västerbotten

Nu får fjällen tydligare skyltar

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Länsstyrelsen Västerbotten påbörjat arbetet att byta ut alla skyltar på de statliga fjällederna, både för att öka tydligheten och säkerheten för besökarna i fjällen.

Det är främst vägvisnings- och platsnamnskyltar som sett olika ut och varit slitna längs fjällkedjan. Nu har upprustningen av skyltar längs det statliga ledsystemet satt igång, skriver Länsstyrelsen Västerbotten i ett pressmeddelande.

Enklare och säkrare

I och med den nya skyltningen kommer besökare att få en bättre fjälltur på flera plan, anser man.

Fjällsäkerhet

– Nu får vi äntligen en enhetlig skyltning längs hela fjällkedjan, över länsgränserna. Det gör fjällturen enklare och säkrare för besökare, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen Västerbotten i ett pressmeddelande.

Förändringen syns redan

Arbetet kommer att pågå under 2017 och 2018 men förändringen går att se redan nu på vissa håll längs lederna. Det är fyra naturbevakare som har till uppgift att sköta den nya skyltningen i Västerbotten.

– Arbetet är igång för fullt och under 2017 kommer totalt 450 nya vägvisningsskyltar att sättas upp. Vi börjar i södra delen av Västerbottensfjällen, upp till Grönfjäll ungefär. Under 2018 fortsätter arbetet med resten av Västerbottensfjällen, berättar Johan Lindberg, handläggare för fjällfrågor på Länsstyrelsen Västerbotten i ett pressmeddelande.

För att sätta upp skyltarna krävs 1800 fästen och 2700 bultar. På skyltarna så kommer det vara samma samiska namn som på fjällkartan för att få tydligare skyltar. De nya skyltarna är en följd av regeringens satsning på värdefull natur. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjällsäkerhet

Mer i ämnet